Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

LISTOPAD 89: Jednou z příčin pádu režimu byla ztráta kontaktu s realitou

Ikona

15. listopadu 2009 - ČESKÁ REPUBLIKA | Konec socialismu v Československu se nesl v duchu vnitropolitických krizí okolních států a stupňujících se demonstrací požadující společenské změny. Krize komunistického aparátu, který už nebyl v listopadu 1989 schopen nijak reagovat, ale nastala dříve, ztrácel totiž kontakt s každodenní realitou.

LISTOPAD 89: Havel varoval před nástupem nových totalit

Ikona

14. listopadu 2009 - PRAHA | Bývalý český prezident Václav Havel varoval před nástupem nových podob totality, nejen u nás, ale i ve světě. Zvoláním za komunismu oblíbeného hesla "Lidé, bděte!" Havel v sobotu ukončil debatu na pražské Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Premiéra Fischera přijal v Římě papež, hovořili o česko-vatikánské smlouvě

Ikona

14. listopadu 2009 - VATIKÁN | Českého premiéra Jana Fischera přijal na soukromé audienci ve Vatikánu papež Benedikt XVI. Potvrdil to mluvčí premiéra Roman Prorok. Premiér s papežem hovořil o otázkách česko-vatikánské smlouvy. Dokument upravuje vztah mezi českým státem a římskokatolickou a řeckokatolickou církví.

Čína: Osvobozujeme Tibeťany od otroctví, Obama by to měl jako černoch pochopit

Ikona

13. listopadu 2009 - PEKING | Čína učinila krátce před návštěvou amerického prezidenta Baracka Obamy kontroverzní prohlášení: Tibeťany prý osvobozuje od nadvlády dalajlamů a otroctví stejně, jako to kdysi dělal Abraham Lincoln v USA. Obama by prý měl jako černoch postup Číňanů chápat, informuje v pátek deník China Daily.

Klaus varoval před ohrožením svobod

Ikona

13. listopadu 2009 - LONDÝN | Český prezident Václav Klaus ve svém čtvrtečním vystoupení ke dvacátému výročí pádu komunismu na slavnostní večeři v londýnském Reformním klubu varoval před ohrožením svobod. Píše o tom ve svém pátečním vydání deník Právo. Podle Klause byly první roky po pádu komunismu prodchnuty myšlenkami na svobodu, tržní hospodářství a co nejmenší zásahy státu.

Rozdělení postů v programu ODS "Vize 2020"

Ikona

12. listopadu 2009 - PRAHA | Vize 2020 je manifestem ODS, který má určit, kam bude strana nadále směřovat, uvedl ve čtvrtek lídr ODS Mirek Toplánek. Práce týmů je rozdělena do 4 oblastí a 23 podoblastí. Mezi 23 lídry jednotlivých oblastí je pouze jediná žena. Složení Týmu Vize 2020:

ČSSD vytvořila nový portál proti korupci

Ikona

12. listopadu 2009 - PRAHA | ČSSD představila nový portál "www.protikorupci.cz", na kterém hodlá informovat o opatřeních proti korupci v zemi. ČSSD vyzvala ke spolupráci i další parlamentní strany. "Korupce je jedním z nejvýznamnějších politických problémů české společnosti, a proto boj proti ní považujeme za jednu z nejvýznamnějších politických priorit," uvedl předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Havel v Evropském parlamentu pranýřoval Klause

Ikona

11. listopadu 2009 - BRUSEL | Václav Havel ve středu na půdě Evropského parlamentu v Bruselu nepřímo kritizoval svého nástupce v prezidentském úřadu Václava Klause. "Cítím-li se být Evropanem, nepřestávám být Čechem," řekl v projevu k poslancům. „A naopak cítím-li se být Čechem, nepřestávám být Evropanem,“ dodal někdejší český a československý prezident.

LISTOPAD 1989: Jak mrtvý student, co nezemřel, odstartoval revoluci

Ikona

11. listopadu 2009 - PRAHA | Studenta pražské matematické fakulty Martina Šmída lze s trochou nadsázky označit za člověka, který rozhýbal listopadové události roku 1989. Tedy lépe řečeno jeho smrt, která smrtí nebyla. Dopoledne po brutálním zákroku policistů na Národní třídě se Prahou začala šířit přelomová zpráva. Řádění policejních jednotek nepřežil student matematicko-fyzikální fakulty Martin Šmíd.

LISTOPAD 1989: Dienstbier: Z kotelny do Černínského paláce

Ikona

11. listopadu 2009 - PRAHA | Novinář, chartista, disident a polistopadový ministr zahraničí Jiří Dienstbier byl koncem sedmdesátých let odsouzen ke třem letům vězení, až do pádu režimu pracoval v dělnických profesích. Po listopadu se stal prvním nekomunistickým šéfem československé diplomacie.

LISTOPAD 1989: Vavroušek položil základy ekologické legislativě

Ikona

11. listopadu 2009 - PRAHA | Josef Vavroušek, muž, jenž propagaci a prosazování ochrany životního prostředí zasvětil celý svůj život. Po listopadu 1989 založil ministerstvo životního prostředí a stál u zrodu zákonů, které daly základ nové ekologické legislativě. Původním zaměřením technik a systémový analytik (vystudoval strojní fakultu ČVUT).

Strana výpisu

... 766 ...