Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Ve Varnsdorfu budou strážníci měřit rychlost pomocí mobilního radaru

15. února 2022 - Ve Varnsdorfu na Děčínsku bude městská policie měřit rychlost pomocí mobilního radaru. Řidiče, kteří povolenou rychlost překročí, tak budou pokutovat přímo na místě. Město radar koupilo loni na podzim za 300.000 korun s cílem zklidnit dopravní situaci ve městě.

Poslanci se sejdou na únorové schůzi, Farský by měl dnes složit mandát

Zdroj: Wikimedia

15. února 2022 - Poslanci se dnes odpoledne sejdou na řádné únorové schůzi Sněmovny. Hned v jejím úvodu by měl složit mandát dlouholetý poslanec Starostů Jan Farský. Důvodem je jeho půlroční stáž v USA. Kromě toho by poslanci měli na této schůzi rozhodovat o žádostech o vydání někdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO) k trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo a Bohuslava Svobody (ODS) v kauze někdejší pražské karty opencard. V pátek by se měli poslanci začít zabývat státním rozpočtem na letošní rok. O tom, kdy se budou jednotlivými body zabývat, rozhodnou poslanci v úvodu schůze.

Hnutí ANO si v sobotu zvolí nové vedení, předseda Babiš nemá protikandidáta

Zdroj: Wikimedia

11. února 2022 - Andrej Babiš na sobotním sněmu v Praze opět nebude mít protikandidáta na pozici předsedy hnutí ANO. Bývalý premiér, o kterém se hovoří také jako o jednom z možných favoritů budoucích prezidentských voleb, obdržel nominaci ze všech 14 krajů. Pro ANO půjde o první sněm v roli opoziční parlamentní strany.

Většina protiepidemických opatření končí, od března zůstanou asi jen respirátory

10. února 2022 - Většina opatření proti šíření koronaviru v Česku během února skončí, od března zůstane jen minimum restrikcí - povinné bude zřejmě už jen nošení respirátorů ve vnitřních prostorech. Záležet ale bude na vývoji epidemie, která v těchto dnech podle odhadů kulminuje. Od čtvrtka se lidé při návštěvě restaurací, kadeřnictví, bazénů, divadel, kin či sportovních utkání už nebudou muset prokazovat covidovými pasy, tedy dokladem o očkování nebo prodělání nákazy. Premiér Petr Fiala (ODS) po dnešním jednání kabinetu oznámil, že postupně se budou také navyšovat počty účastníků hromadných kulturních a sportovních akcí.

Kvůli výrokům o Romech chce ředitel Romodromu usilovat o odvolání ombudsmana

10. února 2022 - Ředitel občanského sdružení Romodrom Nikola Taragoš chce usilovat o odvolání ombudsmana Stanislava Křečka z funkce, uvedl server Romea.cz. Křeček veřejně zopakoval v blogu Aktuálně.cz svůj názor na to, že lidé ze sociálně vyloučených lokalit, což jsou často Romové, si mohou za svou situaci sami a že nemají žádnou snahu svou situaci změnit a devastují jeden poskytnutý byt za druhým. Křeček takto reagoval na aktuální zjištění Agentury pro sociální začleňování o životních podmínkách obyvatel sociálně vyloučených lokalit. Ombudsmana však nejde odvolat, jeho volební období je šestileté, uvádí na webu Kancelář veřejného ochránce práv.

Vláda jmenovala Koudelku ředitelem BIS s účinností od 15. února

9. února 2022 - Vláda dnes po jednomyslném hlasování jmenovala s účinností od 15. února Michala Koudelku ředitelem Bezpečnostní informační služby (BIS). Novinářům to po jednání kabinetu řekl premiér Petr Fiala (ODS). Koudelka vedl kontrarozvědku od poloviny loňského srpna v roli pověřeného ředitele poté, co mu vypršel pětiletý mandát v čele tajné služby. Fialův návrh ustanovit Koudelku opětovně řádným ředitelem před týdnem projednal sněmovní výbor pro bezpečnost, což je zákonný předpoklad jmenování.

ČSSD kritizuje možné snížení plateb za státní pojištěnce

8. února 2022 - Lídři sociální demokracie kritizují možné vládní plány snížit platby za státní pojištěnce na letošní rok. Na dnešní tiskové konferenci v pražském Lidovém domě naopak vyzvali k tomu, aby od roku 2023 byla jejich valorizace daná zákonem. Vláda Petra Fialy (ODS) ve svém programovém prohlášení uvádí, že zákonnou valorizaci plateb za státní pojištěnce prosadí do konce volebního období.

Chcípl PES chystá další protesty proti přijetí pandemického zákona

8. února 2022 - Iniciativa Chcípl PES chystá další akce proti přijetí pandemického zákona v Senátu. Na pražském Klárově budou od středečního večera petiční stany. Z několika měst se také do Prahy sjedou konvoje aut. Dojet by měly také na Klárov, který je v blízkosti sídla Senátu. Účastníci chtějí na místě setrvat do čtvrtka, kdy by měli senátoři o pandemickém zákonu rozhodnout.

Z dotací EU se mělo postavit 5000 sociálních bytů, vznikne míň než polovina

7. února 2022 - Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) chtělo původně z evropských dotací na sociální bydlení do konce roku 2023 vybudovat 5000 sociálních bytů. Nakonec jich do té doby vznikne maximálně 2212, tedy necelá polovina. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Podle něj byl důvodem hlavně malý zájem žadatelů. Ministerstvu vytýká například to, že nezohledňovalo náklady v přepočtu na podpořený byt, lůžko nebo člověka. Upozorňuje také na dlouhou dobu hodnocení projektů. Ministerstvo uvedlo, že nový ministr Ivan Bartoš (Piráti) se chystá současný stav napravit.

V České Lípě chtějí pokračovat v integraci cizinců, zapojí se 11 organizací

7. února 2022 - V České Lípě chtějí pokračovat v integraci zahraničních dělníků a jejich dětí a výuce češtiny. Do projektu, který ve městě zahájili před dvěma lety, se plánuje zapojit 11 organizací. Na projekt za 4,2 milionu korun žádá město dotace, získat může až 90 procent potřebných peněz. ČTK o tom dnes informovala mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová.

Dozorčí rada bude brzy jednat o budoucnosti Severočeského divadla

7. února 2022 - Smlouva mezi Ústeckým krajem a městem Ústí nad Labem o společném financování vyprší za rok. Náměstek hejtmana Jiří Řehák (Spojenci pro kraj) ČTK a Českému rozhlasu řekl, že změny jsou nutné, protože kraj není s fungováním divadla dlouhodobě spokojený.

Strana výpisu

... 17 ...