Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Liberecký kraj je s dohodou spokojen, ochrání obyvatele a přinese kompenzace

Zdroj: Wikimedia

4. února 2022 - Liberecký kraj je s česko-polskou dohodou, kterou dnes v Praze podepsali premiéři Česka a Polska, spokojen. Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) mezistátní dohoda ochrání české obyvatele i krajinu a přinese také finanční kompenzace. Ty budou určeny na nové zdroje vody, ale také na sledování kvality ovzduší, hluku, poklesu terénu a výši prašnosti na česko-polské hranici blízko dolu, řekl ČTK hejtman.

Kvůli blešímu trhu v ústeckých Neštěmicích vznikla petice

4. února 2022 - Několik desítek lidí v ústeckých Neštěmicích se v petici dožaduje zrušení tamního blešího trhu. Mimo jiné jim, jak uvedli v dokumentu, vadí hluk, zvýšení dopravního provozu či podle nich nehygienické podmínky trhu. Jeho provozovatel Pavel Burket chce na petenty podat trestní oznámení. Řekl to dnes ČTK. Radnice se dnes s oběma stranami sešla, návrhy, které by situaci uklidnily, však podle místostarosty městského obvodu Romana Fikara (Vaše Ústí) provozovatel neakceptoval.

Města v Ústeckém kraji zvyšují vstupné na plovárny kvůli vyšším nákladům

Ilustrační foto

3. února 2022 - Města v Ústeckém kraji zvyšují vstupné do plaveckých areálů a akvaparků. Důvodem jsou vyšší náklady například za energie, zjistila ČTK. Plovárny navíc kvůli epidemii koronaviru přišly o tržby, protože musely být loni i předloni několik měsíců zavřené. Nyní je návštěvnost sportovišť poznamenaná omezeními, lidé se musí při vstupu prokázat certifikátem o ukončeném očkování nebo o prodělané nákaze.

Vláda přesunula pravidelnou schůzi kvůli obstrukcím do Sněmovny

Zdroj: vlada.cz

2. února 2022 - Vláda Petra Fialy (ODS) kvůli průtahům ve Sněmovně přesunula své dnešní jednání do dolní komory. Ministři zahájili zasedání v původně plánovaných 10:00 poblíž hlavního jednacího sálu poslanců. Tisková konference je plánovaná na 13:00 v tiskovém atriu hlavní sněmovní budovy. Ministři se po úterním večerním jednání dnes zřejmě v bodě různé vrátí k přípravě rozpočtu na letošní rok. Jednání budou podle předsedy STAN a vicepremiéra Víta Rakušana ale ještě pokračovat.

Šéf SPD opět zablokoval jednání Sněmovny k pandemické novele

1. února 2022 - Předseda opozičního hnutí SPD Tomio Okamura v souladu se svým slibem opět zablokoval dnešní jednání Sněmovny, která má na programu novelu pandemického zákona. Šéf SPD využil práva na přednostní vystoupení, jeho úvodní projev trval zhruba tři hodiny. Sněmovna tak nemohla rozhodnout ani o tom, zda novelu projedná ve stavu legislativní nouze, o což požádala vláda.

Organizace se shodly na pěti prioritách pro novelu zákona o pedagozích

31. ledna 2022 - Novela zákona o pedagogických pracovnících by podle organizací podporujících učitele měla obsahovat zejména zavedení školních psychologů, provázejících pedagogů pro studenty učitelství nebo adaptační období pro začínající učitele. V tiskové zprávě to dnes uvedly organizace Učitel naživo, Učitelská platforma, Otevřeno a Začni učit. Mezi pěti prioritami, na kterých se shodly, je dále ukotvení pozice třídního učitele a platu ve výši 130 procent průměrné mzdy pro pedagogy. Ministr školství Petr Gazdík (STAN) již dříve avizoval, že návrh novely bude mezi prvními předlohami, které předloží vládě.

Rozpad Trikolóry? Volba předsedy přinesla nečekaný zvrat

29. ledna 2022 - Trikolóra má dnes v Praze volební sněm. Předsednický post obhajuje bývalá poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková, její nejvážnější vyzyvatel - Jindřich Rajchl v kandidátském projevu přítomné skutečně překvapil.

Na post předsedy hnutí Trikolóra kandidují čtyři lidé

28. ledna 2022 - Obhajovat funkci bude překladatelka a bývalá poslankyně za ODS Zuzana Majerová Zahradníková, kterou vyzvou antropolog a vysokoškolský pedagog Ivo Budil, právník a podnikatel Jindřich Rajchl a projektový manažer Robert Troška. Vyplývá to z informací na webu Trikolóry. Sjezd se bude konat v sobotu v pražském hotelu Olšanka.

SPD potvrdilo, že bude obstruovat korespondenční volbu a pandemický zákon

28. ledna 2022 - Hnutí SPD dnes na sněmovním plénu potvrdilo, že bude obstruovat navrhované zavedení možnosti korespondenční volby poslanců a prezidenta pro Čechy v zahraničí a také vládní novelu pandemického zákona. V bloku jednání o změnách programu schůze to řekl předseda klubu SPD Radim Fiala. Reagoval na vystoupení šéfa frakce TOP 09 Jana Jakoba, který se vrátil k zablokování čtvrtečního jednání dolní komory, za nímž stáli poslanci hnutí Tomia Okamury.

Hrad potvrdil, že chce po Stehlíkové za výroky o zdraví Zemana milion korun

Zdroj: Wikimedia

27. ledna 2022 - Pražský hrad potvrdil, že po lékařce a bývalé ministryni Džamile Stehlíkové požaduje kromě omluvy za výroky o zdraví prezidenta Miloše Zemana také milion korun. Peníze by Stehlíková měla poslat na účet Fondu ohrožených dětí. Pokud tak neučiní, hrozí jí dalšími právními kroky. Vyplývá to z předžalobní výzvy, kterou Pražský hrad zveřejnil na svém webu. Stehlíková už dříve řekla, že se omlouvat nehodlá.

Prezident Zeman se dnes vrátí na Hrad, jmenuje rektory a předá šek Klokánkům

Zdroj: Wikimedia

26. ledna 2022 - Prezident Miloš Zeman bude dnes po několika měsících úřadovat z Pražského hradu. V sídle prezidentů jmenuje nové rektory a Fondu ohrožených dětí Klokánek tradičně předá šek na peníze z prezidentského fondu.

Strana výpisu

... 18 ...