Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

V Ústeckém kraji možná vzniknou koalice pro komunální volby

Zdroj: Wikipedia

12. března 2022 - V některých městech či obcích v Ústeckém kraji možná vzniknou koalice pro komunální volby. Zřejmě půjde o hnutí STAN s Piráty a o ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, zjistila v anketě ČTK. Nevyloučili to například náměstek ústeckého primátora Pavel Tošovský (ODS) nebo předseda krajského výboru STAN Milan Šťovíček.

SPD chce ve Sněmovně obstruovat snížení plateb za státní pojištěnce

10. března 2022 - Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) bude ve Sněmovně obstruovat vládní zákon, který má zmrazit platby za státní pojištěnce do systému veřejného zdravotního pojištění na loňské úrovni. Novinářům to dnes řekl šéf SPD Tomio Okamura. Opatření by podle něj omezilo již tak špatně dostupnou zdravotní péči. SPD ve Sněmovně dlouze obstruovala vládní pandemický zákon, stejně chce postupovat i u záměru na zavedení korespondenční volby poslanců a prezidenta.

Podle dat operátorů přišlo z Ukrajiny do Česka zhruba 200.000 lidí

10. března 2022 - Z údajů mobilních operátorů vyplývá, že počet uprchlíků z Ukrajiny, kteří přišli do Česka, se blíží 200.000. Na jednání sněmovního bezpečnostního výboru to dnes řekl vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Cizinecké policii se dosud ohlásilo téměř 70.000 lidí, ve středu jich bylo skoro 7000, zveřejnilo ministerstvo vnitra na twitteru. Rusko sousední zemi napadlo 24. února.

Výplata peněz klientům Sberbank se Uh. Brodu netýká, v bance má 21 milionů Kč

Zdroj: Wikimedia

9. března 2022 - Zahájená výplata peněz klientům Sberbank CZ se vkladů Uherského Brodu na Uherskohradišťsku, který má v bance uloženo 21 milionů korun, netýká. Částka převyšuje zákonný limit pojištění vkladů, který je zhruba 2,5 milionu korun.

Sněmovna bude ve čtvrtek schvalovat státní rozpočet se schodkem 280 mld.

9. března 2022 - Sněmovna ve čtvrtek s největší pravděpodobností schválí letošní státní rozpočet, jak jej předložila koaliční vláda Petra Fialy (ODS). Rozpočet počítá se schodkem 280 miliard korun, což je o 97 miliard méně, než navrhoval bývalý kabinet Andreje Babiše (ANO). Loňský schválený schodek činil kvůli koronavirové krizi 500 miliard Kč, hospodaření nakonec skončilo deficitem 420 miliard korun.

Praha poskytne při předsednictví ČR EU zdarma reprezentační prostory

Zdroj: Wikipedia

8. března 2022 - Hlavní město poskytne vládě a jednotlivým ministerstvům v době předsednictví České republiky Evropské unii zdarma své reprezentační prostory. K dispozici bude mimo jiné rezidence primátora, Staroměstská radnice nebo jednací sál zastupitelstva v budově magistrátu. Město zajistí audiovizuální techniku. Catering si zajistí pořadatelé sami. Vyplývá to z dokumentu, který schválili pražští radní. ČR bude unii předsedat v druhé polovině letošního roku.

Prezident Zeman dnes předá státní vyznamenání za poslední dva roky

Zdroj: Wikipedia

7. března 2022 - Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě předá státní vyznamenání za loňský a předloňský rok. Ve Vladislavském sále ocení přes šedesát lidí. Ceremoniál se koná netradičně na výročí narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Předchozí termíny musely být zrušeny kvůli pandemii koronaviru a onemocnění prezidenta. Někteří z pozvaných hostů večer na Pražský hrad nepřijdou kvůli nesouhlasu s dřívějšími názory Zemana na ruského prezidenta Vladimira Putina.

V ČR je už asi 100.000 uprchlíků z Ukrajiny, 300 Čechů tam chce bojovat

7. března 2022 - Odhadem už 100.000 uprchlíků z Ukrajiny napadené Ruskem dorazilo od začátku konfliktu do Česka. Uvedl to ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová řekla České televizi, že z Ukrajiny by kvůli ruské invazi mohlo do dalších evropských zemí podle odhadů komise zamířit až osm milionů uprchlíků. Česká republika podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) požádá EU kvůli přílivu uprchlíků o finanční pomoc. Roste počet Čechů, kteří chtějí proti ruským agresorům bojovat, ministerstvo obrany eviduje skoro tři sta žádostí o zapojení se do ukrajinských ozbrojených sil. Ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Rudolf Jindrák označil za naivní, že věřil v domluvu s Ruskem.

Stanjura navrhuje možnost, odečíst si pomoc Ukrajině z daní

5. března 2022 - Náklady na pomoc Ukrajině či ukrajinským uprchlíkům utíkajícím před ruskou invazí by si lidé a firmy mohli odečíst z daní. Vyplývá to z návrhu změny zákona o daních z příjmu předložené ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS), která byla zveřejněna na webu vlády. Ve čtvrtek 24. února Rusko zahájilo útok na Ukrajinu. V Česku je nyní podle odhadů přes 50.000 uprchlíků z Ukrajiny. České nevládní organizace ve sbírkách na pomoc Ukrajině už dohromady vybraly přes miliardu korun, pomoc nabízejí také stát, samosprávy, soukromé firmy i jednotlivci.

Předseda unie vyzývá soudce, aby zmrazení platů nyní nežalovali

4. března 2022 - Předseda soudcovské unie Libor Vávra ve středu v dopise vyzval soudce, aby s ohledem na dění na Ukrajině nyní nežalovali stát kvůli zmrazení platů. Minulý týden přitom poslal jiný dopis, ve kterém naopak radil, jak při podání žaloby postupovat. Nyní sám přiznává, že jeho načasování nebylo vhodné. Sdělil to Hospodářským novinám (HN). Platy všech činitelů jsou zmrazené na loňské úrovni, novelu podepsal na konci ledna prezident Miloš Zeman.

Krajský soud v Plzni rozhodl o trestu za vystěhování chartistů

4. března 2022 - Krajský soud v Plzni vyměřil sedmdesátiletému Václavu Hraničkovi, někdejšímu příslušníkovi Státní bezpečnosti, dvouletý podmíněný trest za násilné vystěhování dvou disidentů ve státem řízené akci Asanace. Odvolací senát konstatoval, že přiměl k odchodu do emigrace Ivana Černegu a Antonína Pojara. Asanace měla za cíl zbavit tehdejší režim kritiků především z řad signatářů Charty 77 a u vytipovaných lidí dosáhnout vystěhování z ČSSR. Informace dnes zveřejnila Mladá fronta Dnes (MfD) v plzeňské příloze.

Strana výpisu

... 14 ...