Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Strategie počítá s posílením úřadů práce, vyplácením podpor či rekvalifikací

14. dubna 2022 - Ministerstvo práce plánuje podle vládní strategie k přijetí uprchlíků výrazné posílení úřadů práce a inspekce práce. Celkem by mohlo vzniknout kolem 380 nových míst k vyplácení podpor, rekvalifikací a zaměstnávání příchozích. Resort připravuje také mimořádné dotace na rozšíření domovů pro seniory či postižené, na pomoc v terénu i poradenství. Dokument uvádí, že výdaje resortu práce mohly podle předpokladů činit asi 18 miliard korun, pří úspěšném začlenění a zaměstnání příchozích by ale finanční přínos pro stát mohl náklady snížit, či dokonce přesáhnout.

Chomutov třetím rokem čeká na rozhodnutí vlády ohledně přesunu nádraží

Zdroj: Wikimedia

14. dubna 2022 - Třetím rokem čeká Chomutov na rozhodnutí vlády ohledně přesunu hlavního vlakového nádraží blíže do centra. Správa železnic svůj záměr oznámila městu v roce 2019 a požádala o rychlou podporu. Náklady na stavbu nového objektu a rekonstrukci železniční trati se odhadují na čtyři miliardy korun, uvedl chomutovský primátor Marek Hrabáč (ANO). V nejistotě podle něj žijí hlavně lidé, kteří v sousedství nynějšího nádraží podnikají.

Vláda posoudí dlouhodobou strategii zvládání migrační vlny z Ukrajiny

13. dubna 2022 - Vicepremiér, ministr vnitra a šéf ústředního krizového štábu Vít Rakušan (STAN) dnes předloží vládě dlouhodobou strategii pro zvládnutí migrační vlny z Ukrajiny. Do Česka se jich kvůli válce vyvolané Ruskem uchýlilo podle odhadu ze začátku dubna přes 300.000. Dokument bude obsahovat plány pro uzpůsobení systému zdravotnictví či školství pro větší počet uživatelů, ale například i to, jak téma komunikovat nebo jak zvládat práci s daty. Kabinet by se měl zabývat i vysokými cenami pohonných hmot a energií a aktuálními problémy vzniklými v důsledku ruské agrese na Ukrajině.

Hubáčková: Česko se z cílů Zelené dohody nechystá ustoupit

12. dubna 2022 - Česká republika se nechystá ustoupit z termínů, které stanoví evropský klimatický balíček Fit for 55 i takzvaná Zelená dohoda (Green Deal). Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) o tom ujistila rakouskou ministryni pro ochranu klimatu, životní prostředí, energetiku, mobilitu, inovace a technologie Leonore Gewesslerovou. Ministryně se setkaly ve Znojmě. Česko a další země Evropské unie se v poslední době potýkají s rostoucími cenami energií a pohonných hmot. Situace se ještě zhoršila po ruské invazi na Ukrajinu, zahájené 24. února. Špičky EU kvůli konfliktu řeší, jak snížit závislost na ropě a plynu z Ruska.

Ústecký soud začne řešit údajné neoprávněné vyplácení odměn exporadkyně hejtmana

Zdroj: Wikipedia

12. dubna 2022 - Okresní soud v Ústí nad Labem se dnes začne zabývat případem bývalé poradkyně hejtmana Vladislavy Marschallové, která si podle obžaloby nechávala neoprávněně vyplácet peníze od společnosti Krajská zdravotní za práci, kterou podle vyšetřovatelů neodvedla. Krajskou zdravotní, pod niž spadá sedm nemocnic na severu Čech, vlastní Ústecký kraj. Škodu společnost vyčíslila zhruba na 305.000 korun.

Obrana a doprava budou spolupracovat na rozvoji a nastavení pravidel pro drony

8. dubna 2022 - Ministerstva obrany a dopravy budou spolupracovat na rozvoji a nastavení pravidel užívání dronů. Vznikne prostor pro testování na letišti v Přerově, nejspíš během příštího roku. Na dnešní konferenci to řekla ministryně obrany Jana Černochová, jež s ministrem dopravy Martinem Kupkou (oba ODS) podepsala memorandum o spolupráci, které se týká vojenského i civilního užití dronů v ČR.

ODS v čele s Fialou se dnes vrací do haly O2 universum na volební kongres

Zdroj: Petr Molek

8. dubna 2022 - V pražské hale O2 universum začne dnes odpoledne volební kongres ODS. Premiér ODS Petr Fiala na něm bude v sobotu počtvrté obhajovat post předsedy strany. Stejně jako první místopředseda a ministr financí Zbyněk Stanjura nemá protikandidáta. Dnes Fiala, další členové vedení a ministři za ODS předstoupí před zhruba 600 delegátů s projevy. V sobotu dopoledne po bloku vystoupení hostů, mezi kterými budou předsedové vládních koaličních stran, začne volební část jednání.

Respirátory v dopravě zřejmě nebudou od Velikonoc povinné

7. dubna 2022 - Nošení respirátorů ve veřejné dopravě kvůli omezení šíření koronaviru zřejmě nebude povinné od Velikonoc. Ve zdravotnických a sociálních zařízeních zůstanou déle. Novinářům to dnes řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Ve většině vnitřních veřejných prostor povinnost zakrývání dýchacích cest skončila 14. března.

Poslanci se sejdou k aféře kolem Polčáka (STAN) v kauze Vrbětice

Zdroj: Wikimedia

7. dubna 2022 - Poslanci se dnes sejdou k aféře kolem postupu europoslance a advokáta Stanislava Polčáka (STAN) v kauze Vrbětice. Svolání mimořádné schůze podnítila opoziční hnutí SPD a ANO. Vedly je k tomu informace, podle nichž Polčák žádal jako advokát odměnu za právní pomoc obcím při získání odškodného za výbuch muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014. Po zveřejnění případu se Polčák odměny vzdal a rezignoval na funkci místopředsedy STAN.

Sněmovna standardizovala oznámení o geneticky modifikovaných organismech

Zdroj: Wikipedia

6. dubna 2022 - - Oznámení o způsobech nakládání s geneticky modifikovanými organismy budou mít standardní datový formát podle předpisů EU. Sněmovna to dnes schválila ve vládní novele, kterou nyní dostane k projednání Senát. Změny mělo Česko do svého právního řádu promítnout do loňského 27. března. Dolní parlamentní komora v předvolebním složení je ale nestihla projednat.

Vláda má projednat návrh na zrušení monopolu na zdravotní pojištění cizinců

5. dubna 2022 - Zrušení monopolu společnosti Pojišťovna VZP na zdravotní pojištění cizinců, který loni prosadila Sněmovna proti vůli stran nynější vládní koalice, by měla ve středu projednat vláda. Návrh připravil Senát. Jeho novela cizineckého zákona má také zdvojnásobit minimální limit pojistného plnění v případě cizinců s dlouhodobým pobytem v Česku. Doporučení ministerstev do dnešního poledne však na vládním webu nebyly k dispozici.

Strana výpisu

... 12 ...