Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Meziparlamentnímu setkání dominovala témata obchodní spolupráce

Meziparlamentnímu setkání dominovala témata obchodní spolupráce

7. června 2023 - Praha - Předseda horní parlamentní komory Miloš Vystrčil jednal ve Valdštejnském paláci se svým korejským protějškem Jinpyo Kimem. Hlavními tématy jednání byly možné oblasti spolupráce v hospodářství, zejména v energetickém a telekomunikačním sektoru. Za Senát se pracovního oběda rovněž zúčastnili předseda zahraničního výboru Pavel Fischer, předseda Stálé komise pro krajany žijící v zahraničí Raduan Nwelati a předseda Stálé komise pro dohled nad veřejnými prostředky Lukáš Wagenknecht.

Předseda Senátu na parlamentním summitu NATO: Ukrajina je náš společný úkol

Předseda Senátu na parlamentním summitu NATO: Ukrajina je náš společný úkol

3. června 2023 - Vilnius - Předsedové obou komor českého parlamentu Miloš Vystrčil a Markéta Pekarová Adamová se účastní ve dnech 1. – 3. června 2023 v litevské metropoli parlamentního summitu členských států Severoatlantické aliance. Součástí bylo společné setkání, kterého se účastnily delegace z téměř tří desítek zemí spojenců Aliance. Hlavními tématy jednání byly perspektiva rozšíření NATO o válkou zmítnou Ukrajinu a zvyšování výdajů na kolektivní obranu. V rámci programu navštíví šéfové českého parlamentu také armádní výcvikový areál v Pabradė. Členy parlamentní delegace na konferenci předsedů parlamentů členských zemí NATO je rovněž člen senátního zahraničního výboru Václav Láska a předseda sněmovního zahraničního výboru Marek Ženíšek.

Na Cínovci leží poklad

Na Cínovci leží poklad

25. května 2023 - Dubí – V úterý 16. května zavítal do Ústeckého kraje premiér Petr Fiala. Zajímal se o stav příprav těžby lithia na Cínovci, kde se nachází jeho největší evropské ložisko. Lithium je hlavní surovinou pro výrobu baterií do elektromobilů a baterií pro obnovitelné zdroje.

Eva Pavlová v Senátu

Eva Pavlová v Senátu

25. května 2023 - Praha – Manželka prezidenta republiky Eva Pavlová pozdravila v pondělí 15. května účastníky Konference rané péče EURLYAID. Nad celou akcí převzala i záštitu.

Praha oznámila zavření centra pro ukrajinské uprchlíky, další kraje to kritizují

Ilustrační fotografie

2. června 2022 - (ČTK) - Pražský magistrát uzavře k 15. červnu centrum pro ukrajinské uprchlíky ve Vysočanech, oznámil dnes primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Důvodem je přetíženost hlavního města a chybějící systém přesunu prchajících před válkou do méně vytížených krajů. Někteří hejtmani záměr kritizují, předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) plán označil za nekolegiální krok a politické gesto. Zavřít své centrum pro uprchlíky, pokud to udělá Praha, chce Pardubický kraj. O uprchlíky z Ukrajiny napadené Ruskem se ČR zvládne postarat i při uzavření pražského centra, uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Odvody u kratších úvazků by se mohly snížit, vláda schválila novelu

Ilustrační fotografie

2. června 2022 - (ČTK) - Odvody u kratších úvazků by se mohly snížit. Pokud by firmy či úřady na osm až 32 hodin týdně zaměstnaly lidi nad 55 let, rodiče dětí do deseti let, dlouhodobě nezaměstnané, mladé do 21 let či handicapované, mohly by z jejich výdělků odvádět nově 19,8 místo 24,8 procenta. Sleva by měla být u výdělků do 1,5násobku průměrné mzdy. Novelu pojistném na sociální zabezpečení schválila dnes vláda. Po jednání to řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Normu musí ještě přijmout Parlamentu a podepsat prezident.

Piráti chtějí zdražování kompenzovat ze zisků uhelných elektráren

Ilustrační fotografie

1. června 2022 - (ČTK) - Piráti budou ve vládě navrhovat, aby se zdražování domácnostem kompenzovalo na úkor zisků uhelných elektráren. Před dnešním zasedáním Sněmovny to novinářům řekl předseda pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek. Řešení označil za solidární, ale i rozpočtově zodpovědné. Uhelné elektrárny výrazně profitují z ekonomických dopadů války na Ukrajině, zatímco domácnosti na ně naopak doplácejí, uvedl. Podle místopředsedy ANO a bývalého ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka by měl stát využít výrazně vyššího zisku energetické skupiny ČEZ.

Za měsíc začne ČR předsedat Radě EU, jsou známy návrhy priorit

Ilustrační fotografie

1. června 2022 - (ČTK) - Za měsíc začne Česká republika předsedat Radě Evropské unie. Mezi pět hlavních politických priorit by měly patřit zvládnutí uprchlické krize a poválečná obnova Ukrajiny, energetická bezpečnost, posilování evropských obranných kapacit, strategická odolnost evropské ekonomiky a odolnost demokratických institucí. Oproti původním plánům kabinetu Spolu a Pirátů se STAN se většina akcí uskuteční v Praze, nikoli v regionech. Jedním z cílů je pozvat na summit v Praze ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, záležet bude ale na situaci v zemi, kterou v únoru napadlo Rusko.

Hřib vytýká vládě přístup k přemisťování uprchlíků, chce jednat s Fialou

Ilustrační fotografie

31. května 2022 - (ČTK) - Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) se chce sejít s premiérem Petrem Fialou (ODS) kvůli přemisťování ukrajinských uprchlíků do méně vytížených krajů. Vládu Hřib kritizuje kvůli jejímu přístupu k problému přemisťování a vytýká jí nedostatečný přístup při hledání motivace pro přesun uprchlíků do méně vytížených krajů. Hřib to dnes sdělil ČTK po on-line jednání hejtmanů se zástupci vlády. Ve středu pak podle něho kvůli přetíženosti Prahy bude jednat magistrátní krizový štáb o případném uzavření asistenčního centra KACPU pro uprchlíky ve Vysočanech.

Rada žádá vládu o opatření ke zmírnění dopadu růstu cen na lidi s postižením

Ilustrační fotografie

30. května 2022 - (ČTK) - Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP) žádá vládu o opatření ke zmírnění dopadu zdražování energií a pohonných hmot na lidi s handicapem. Podle vedení rady jsou dosavadní vládní kroky pro ně neúčinné. O nastavení pomoci chce vedení NRZP s politiky jednat. Uvedlo to v prohlášení, které zaslalo ČTK. O kompenzace prudkého růstu cen energií rada žádala už v lednu. Poukazovala na to, že náklady nejsou schopni hradit třeba lidé, kteří potřebují k životu přístroje s vysokou spotřebou elektřiny. MInistr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) v dubnu řekl, že do měsíce předloží balíček kroků ke zmírnění dopadů zdražování na postižené. Návrhy zatím nezveřejnil.

Ukrajinský prezident by měl k českému Parlamentu promluvit 15. června

Zdroj: Wikipedia

26. května 2022 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj by měl k českému Parlamentu promluvit 15. června. Poslanci a senátoři jeho projev formou videopřenosu vyslechnou ve svých sídlech. Po jednání vedení obou komor to novinářům řekli předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Strana výpisu

7 ...