Kultura - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Kultura

Fotografická výstava doputovala do Znojma

Fotografická výstava doputovala do Znojma

29. září 2024 - Znojmo - V Městské knihovně Znojmo se ve čtvrtek 3. října od 17 hodin uskuteční vernisáž putovní výstavy portrétních fotografií "Osudy Romů za druhé světové války".

Dnes je státní svátek – Den české státnosti

Dnes je státní svátek – Den české státnosti

28. září 2024 - Česká republika - Velkou událostí konanou v tento den je pravidelná Národní svatováclavská pouť ve Staré Boleslavi. Jejím vyvrcholením je poutní bohoslužba sloužená českými biskupy na tamějším Mariánském náměstí. Na václavské proboštské louce sloužil v tento den v jubilejním roce 2009 mši papež Benedikt XVI.

V Naivním divadle se pojede Jizerská 50

V Naivním divadle se pojede Jizerská 50

28. září 2024 - Liberec - V Naivním divadle Liberec v těchto dnech vrcholí zkoušení nové inscenace, jejíž premiéra se uskuteční v pátek 4. října od 17hodin. Diváci se mohou těšit na ryze sportovní příběh, tentokrát z prostředí běžeckého lyžování. Novinka s názvem Do stopy! je totiž věnována legendárnímu závodu, Jizerské 50. Určena je nejen dětem od pěti let, ale i dospělým. Na pozadí nonverbální klauniády se sportovním komentářem se mimo jiné diváci dozvědí spoustu zajímavostí z historie a průběhu tohoto legendárního závodu.

Památník nabízí posezení ve vědecké rekonstrukci altánu

Památník nabízí posezení ve vědecké rekonstrukci altánu

28. září 2024 - Dobříš - V zahradě Památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše se veřejnosti otevřela vědecká rekonstrukce Masarykovy besídky, místa, kde se téměř před sto lety odehrávaly rozhovory mezi Tomášem Garrigue Masarykem a Karlem Čapkem. Nově obnovená besídka má věrnou podobu altánu z parku renesančního zámku v Topoľčiankách na Slovensku, který sloužil jako letní sídlo prezidenta Masaryka.

Čestná občanství pro tři osobnosti

Čestná občanství pro tři osobnosti

28. září 2024 - Praha - Při slavnostním předávání Čestných občanství městské části Praha 8 v obřadní síni Libeňského zámku převzaly ocenění tyto osobnosti: Jiří Pavel Kafka, Martin Hof a Jan Švadlenka. Slavnostnímu předání ocenění předcházel 20minutový varhanní koncert v zámecké kapli. Zámecké varhany zde po své opravě zazněly poprvé v tomto století.

Do Turnova se vrací mezinárodní sympozium šperku

Do Turnova se vrací mezinárodní sympozium šperku

28. září 2024 - Turnov - Významné světové i tuzemské osobnosti autorského šperku se po dvou letech opět sjedou do Turnova, aby se zúčastnily již 27. mezinárodního sympozia současného šperku. Od 1. do 10. října budou tvořit ve zlatnické dílně v Kamenářském domě tamního Muzea Českého ráje. Nové šperky a objekty obohatí dosavadní muzejní kolekci.

Aquacentrum se dnes po odstávce znovu otevírá

Aquacentrum se dnes po odstávce znovu otevírá

28. září 2024 - Hradec Králové – Po odstávce se dnes znovu otevřelo aquacentrum, kde probíhala pravidelná údržba a rozsáhlé opravy, které byly nezbytné pro zajištění bezpečného a příjemného prostředí pro všechny naše návštěvníky.

Zátiší Pavla Kremla

Zátiší Pavla Kremla

27. září 2024 - Duchcov – Včera v podvečer se v Popelově síni Muzea města Duchcova konala vernisáž výstavy obrazů teplického malíře a výtvarníka Pavla Kremla, jednoho ze zakladatelů skupiny „Terč“.

V Teplicích se chystá velkolepý průvod

V Teplicích se chystá velkolepý průvod

27. září 2024 - Teplice - Slavnostní, opulentní a velkolepý průvod plný kostýmů, masek a všemožných barev – to vše tematicky sladěné do východní Asie.

Oranžové kolo Nadace ČEZ nadělovalo v Ústí nad Labem

Oranžové kolo Nadace ČEZ nadělovalo v Ústí nad Labem

27. září 2024 - Ústí nad Labem – Každoročně, letos již počtrnácté, bývá Mattoni 1/2Maraton Ústí nad Labem vždy tím nejrychlejším z celé série RunCzech. Jeho další zvláštností je pak účast charitativního Oranžového kola Nadace ČEZ, přičemž do jízd na dvou oranžových handbike se stačí zapojit jak někteří běžci, ale hlavně přihlížející veřejnost. Letos tak všichni „jezdci“ pomáhali dvěma místním organizacím, jimiž byly Veslařský klub Paprsek a Klokánek Ústí nad Labem, mezi které bylo ve finále přerozděleno 100 970 korun. Rozdíl mezi oběma obdarovanými přitom činil pouhých 84 korun ve prospěch Klokánku.

Umění a móda mají v Praze nový prostor

Umění a móda mají v Praze nový prostor

27. září 2024 - Praha - Unikátní Hrzánská pasáž, nacházející se v samém srdci Prahy, dostala druhý život. Prostor zasvěcený umění, módě, designu, hudbě i lokálním projektům byl nedaleko Staroměstského náměstí slavnostně otevřen ve středu 25. září.

Strana výpisu

11 ...