Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

ČSSD a zelení chtějí zatočit s korupcí zrušením "anonymních" akcií

Ikona

11. února 2010 - PRAHA | Česká strana sociálně demokratická (ČSSD) a Strana zelených (SZ) hodlají zakročit proti korupci zákazem listinných akcií na majitele, které umožňují anonymní vlastnictví akciových společností; vláda je však k zákonu skeptická. Sněmovna má zákon projednat ve čtvrtek na mimořádné 71. schůzi. Hlavními předkladateli jsou Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Ondřej Liška (SZ).

Sociální demokracie nabízí ODS klid zbraní

Ikona

10. února 2010 - PRAHA | ČSSD navrhla ODS, aby po čtvrteční schůzi dolní komory obě strany přerušily vzájemné politické střety z posledních dnů. Důvodem nabídky sociální demokracie je podle jejího místopředsedy Bohuslava Sobotky snaha o co nejrychlejší zrušení nového zdanění zaměstnaneckých benefitů. ČSSD se tak snaží vyhovět odborům, které hrozí stávkou kvůli novým pravidlům ve zdanění zaměstnaneckých výhod.

Poslanci schválili rozšíření pravomocí NKÚ

Ikona

10. února 2010 - PRAHA | Pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) bude asi větší než dosud. Podle novely, kterou poslanci ve středu na mimořádné schůzi dolní komory poslali po prvním čtení k projednání do výborů, získá úřad možnost kontrolovat hospodaření krajů a obcí, které nakládají s veřejnými financemi.
Doposud se NKÚ zabýval nakládáním se státním majetkem a kontrolou státního rozpočtu.

Fischer pokáral šéfa zelených Lišku

Ikona

10. února 2010 - PRAHA | Premiér Jan Fischer ve středu vytkl šéfovi Strany zelených Ondřeji Liškovi jeho výroky, že ministři nominovaní jeho stranou nebudou plnit usnesení vlády. Není možné, aby postoj vlády platil jen pro někoho, poznamenal Fischer po jednání s Liškou. Premiér po setkání s předsedou zelených zopakoval, že všichni ministři jsou vázáni usnesením vlády.

Klaus zpět do ODS. Prezidentovi lidé hovoří o jeho zájmu vrátit se do strany, kterou zakládal

Ikona

10. února 2010 - PRAHA | Václav Klaus uvažuje o návratu do ODS, přinejmenším to otevřeně tvrdí prezidentovi blízcí lidé. Plán má několik podmínek. Stalo by se tak až po očekávané porážce strany v květnových volbách a po odstoupení "antiklausovského" vedení v čele s Mirkem Topolánkem, píše ve středečním vydání deník MF DNES. "Myslím si, že to má v plánu.

Ústavní soud nevyhověl stížnosti poslanců ČSSD a umožnil lékařům dál vybírat poplatky

Ikona

9. února 2010 - BRNO | Ústavní soud zamítl stížnost skupiny 45 poslanců ČSSD a nezrušil vyhlášku ministerstva zdravotnictví, která umožňuje prostřednictvím rámcových smluv vybírání zdravotnických poplatků. Nález vyhlásil předseda ÚS Pavel Rychetský. "Přes konstatování omezení činnosti prozatímní vlády nelze politickou krizi řešit přenášením odpovědnosti na Ústavní soud," konstatovala soudkyně-zpravodajka Ivana Janů při zdůvodňování nálezu.

Sobotka: ODS se chová jako Sládkovi republikáni

Ikona

9. února 2010 - PRAHA | Občanští demokraté by měli zanechat obstrukcí a destruktivního chování ve sněmovně, které negativně zasahuje celou republiku a povede ke stávce na železnici. "Vyzýváme poslance ODS, kteří se již třetí týden v PSP ČR snaží všemožně zmařit projednávání sociálně demokratických návrhů svými obstrukcemi, aby zanechali "sládkovských" metod," apeloval Bohuslav Sobotka.

Prezidentem Ukrajiny zvolen Janukovyč

Ikona

7. února 2010 - KYJEV | Prezidentem Ukrajiny byl s největší pravděpodobností zvolen Viktor Janukovyč, kandidát proruské Strany Regionů. Vyplývá to z většiny průzkumů uspořádaných po odchodu hlasujících z volebních místností, informuje v neděli agentura Reuters. Podle tzv. národního průzkumu Jynukovyč porazil svou soupeřku, současnou ukrajinskou premiérku Juliji Tymošenkovou rozdílem 3,2 procenta odevzdaných hlasů.

Dalík s politikou neskončil. Je zpět a radí ODS

Ikona

6. února 2010 - PRAHA | Na konci září prohlašoval, že s politikou definitivně končí, a svému příteli Mirku Topolánkovi oznámil, že se stáhne do ústraní. Nyní je Marek Dalík zpět. Coby kreativní konzultant se opět podílí na kampani ODS před volbami do sněmovny. Píší o tom sobotní Lidové noviny (LN). "Marek Dalík není členem volebního štábu. Oslovil jsem ho jako konzultanta na kreativitu.

Politické strany zveřejnily odhadované náklady na volební kampaně

Ikona

5. února 2010 - ČESKÁ REPUBLIKA | Společně se zveřejněním termínu konání voleb do Poslanecké sněmovny, které se dle výroku prezidenta České republiky Václava Klause uskuteční ve dnech 28. a 29. května 2010, vydávají volební manažeři našich největších politických stran předběžné kalkulace jejich politických kampaní. Metropol vám přináší finanční nástin kampaní pěti největších politických stran u nás.

Sociální demokraté chtějí zastavit projekty na dálniční tabule a elektronické viněty

Ikona

5. února 2010 - PRAHA | ČSSD navrhuje zastavit projekty informačních dálničních tabulí a elektronických dálničních vinět. Zakázky proběhly bez výběrového řízení, zastavením projektů by mohl stát ušetřit několik miliard korun, sdělil v pátek místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. "Vyzývám premiéra Jana Fischera, aby se tím zabýval a zachránil státu peníze," řekl Sobotka.

Strana výpisu

... 752 ...