Kultura - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Kultura

Podzim láká k návštěvě Botanické zahrady v Teplicích

Podzim láká k návštěvě Botanické zahrady v Teplicích

27. září 2023 - Když se vydaří podzimní počasí se sluncem v zádech, pak podzim v Botanické zahradě Teplice bývá barevný. To podle toho, jakým způsobem se barví listy jednotlivých dřevin. Letos jsme se nechtěli spoléhat pouze na efekt venkovní expozice a ve spolupráci se spisovatelkou Evou Kubátovou, autorkou známé knižní série Mexikopedie, jsme si připravili výstavu nazvanou ¡MEXIKO! Barvy! Vůně! Chutě!

Mladí ladí jazz

Mladí ladí jazz

26. září 2023 - Praha – Finále čtrnáctého ročníku soutěže Jazzfruit pro mladé jazzové i jazzem inspirované kapely ze střední Evropy se uskuteční již tuto středu 27. září v klubu Jazz Dock od 19.00 hodin. Vítězem letošního ročníku se může stát německá formace Searching for Home, polská skupina Ninja Episkopat nebo ostravská písničkářka Nika, která je zároveň vítězkou v kategorii Junior. O prvenství rozhodne nejen odborná porota, ale i samotní návštěvníci koncertu. Finálový koncert v Jazz Docku zakončí výherce minulého ročníku, polské Marcin Pater Trio.

České korunovační klenoty na dosah

České korunovační klenoty na dosah

26. září 2023 - Litoměřice - Hrad Litoměřice bude od 4. října do 27. listopadu hostit putovní výstavu replik Českých korunovačních klenotů. Tato exkluzivní událost přinese návštěvníkům možnost zhlédnout mistrovské repliky národního pokladu a prozkoumat českou korunovační historii.

Sál filharmonie ponese jméno pěvkyně Soni Červené

Sál filharmonie ponese jméno pěvkyně Soni Červené

26. září 2023 - Hradec Králové - Dlouholetý přátelský vztah Soni Červené k Hradci Králové a jejímu orchestru zpečetí název sálu královéhradecké Filharmonie. Jméno nedávno zesnulé operní divy ponese koncertní hala od roku 2025. Sál Soni Červené se tak stane živoucí vzpomínkou na tuto hudební legendu a mimořádně zajímavou ženu. V prostorách Filharmonie Hradec Králové také vzniká prostor pro historické nástroje z dílny továrníků Červených, které pěvkyně hradeckému orchestru věnovala.

Senát si připomene 85. výročí podpisu Mnichovské dohody

Senát si připomene 85. výročí podpisu Mnichovské dohody

26. září 2023 - Praha - Horní parlamentní komora si připomene 85. výročí od podpisu Mnichovské dohody na půdě Kolovratského paláce, sídle českého Senátu. V pátek 29. září proběhne připomínkové setkání a v sobotu 30. září bude mimořádně zpřístupněn veřejnosti Zelený salonek, kde také proběhnou speciální prohlídky s historickým výkladem. Vstup je volný. Právě v Zeleném salonku byla tehdejší československá vláda seznámena se zněním Mnichovské dohody.

Den architektury v kraji zavzpomíná na Ještěd

Den architektury v kraji zavzpomíná na Ještěd

26. září 2023 - Liberecký kraj - Objev konstrukce! Takové je motto festivalu Den architektury, který odstartuje 29. září ve 135 městech a obcích v České republice a na Slovensku. Až do 5. října nabízí jeho program exkurze do běžně nepřístupných budov, architektonické procházky či cyklistické vyjížďky, které probíhají pod vedením architektů, historiků a dalších odborníků.

Začíná mezinárodní festival Film a architektura

Začíná mezinárodní festival Film a architektura

26. září 2023 - Česká republika - Dvanáctý ročník festivalu Film a architektura s hlavním tématem Konstrukce bude ve dnech 29. 9. – 4. 10. k vidění jak v zavedených kinech, tak na netradičních lokacích v celkem 29 městech po celé České republice a na Slovensku. V rámci více než 80 promítání nabídne téměř 40 krátkých a celovečerních snímků z celého světa. Doprovodný program bude obohacen o přednášky, hudební performance a především debaty se zahraničními tvůrci i architekty.

V Mostě se konal 6. ročník Chemického fóra Ústeckého kraje

V Mostě se konal 6. ročník Chemického fóra Ústeckého kraje

25. září 2023 - Most - Letošní šestý ročník odborné platformy s názvem Chemické fórum Ústeckého kraje, jehož organizátorem byla Krajská hospodářská komora Ústeckého kraje, proběhlo v prostorách hotelu Cascade v Mostě. Konference se konala pod záštitou hejtmana Ústeckého kraje, primátora města Most, Ministerstva životního prostředí ČR a Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

Oblastní galerie představuje skryté poklady

Oblastní galerie představuje skryté poklady

25. září 2023 - Liberec – V liberecké Oblastní galerii právě probíhá Výstava Linie! zaměřující se na jeden z ústředních prvků výtvarného jazyka. K vidění jsou díla více než třiceti českých autorů od počátku 20. století až po současnost. Podesty před galerií zároveň nově zdobí dvě originální díla významného umělce Čestmíra Sušky a jeho syna Daniela. Potrvá do 14. ledna příštího roku.

Amadeus pro Klokánek

Amadeus pro Klokánek

25. září 2023 - Teplice – Už podruhé se veřejnosti v Krušnohorském divadle v Teplicích přestaví mladí i dospělí tanečníci a také zpěváci z Brixiho komorního souboru v tanečně divadelním představení Amadeus, inspirovaném stejnojmenným filmem režiséra Miloše Formana.

Letošní Noc vědců bude opředena tajemstvím

Letošní Noc vědců bude opředena tajemstvím

24. září 2023 - Ústecký kraj - „Nejkrásnější, co můžeme prožívat, je tajemno. To je základní pocit, který stojí u kolébky pravého umění a vědy,“ řekl Albert Einstein, zatímco od stolu změnil svět.

Strana výpisu

... 41 ...